Teknolojide son günlerde en çok konuşulan konu olan dijital para birimi olan bitcoin hakkında, yaptığım bir kaç araştırma sonucu edindiğim bilgileri sizlere aktarmak istedim. Gün geçmesin ki teknoloji dünyasında yeni bir ürün ya da icat ortaya çıkmasın, bitcoin bu icatlar arasında popüler bi’ hale geldi.
Uzun zamandır var aslında bitcoin, yeni çıkmış bir şey değil, yeni yeni insanlar tarafından kullanılmaya başlandı ve bu sayede teknolojinin gündeminde yer almaya başladı. Özellikle finansal açıdan ülkelerin para birimlerinin değer kaybetmesi, insanların ülkelerin para birimlerine olan saygısının,güvenin azalmasından ötürü alternatif para birimlerine yönelmelerine neden oldu. Bu yönlenme sonucunda insanların karşısına dijital bir para birimi olan bitcoin çıktı, biraz korkarak’ta olsa insanlar bu para birimine yatırım yapmaya, bu para birimini kullanmaya başladılar. Eee.. haliyle yaptıkları yatırımın iki katını almaya başlayınca bir anda bitcoin piyasası yükselmeye, değerine değer katmaya başladı.
Bu ani yükseliş ve değer artışı, kesesi büyük finansal kuruluşlar ve finans ile ilgilenen insanların dikkatini çekti, haliyle dijital medyanın’da dikkatini çekti, haliyle bir anda finans gündemine bomba etkisi yaratarak giriş yaptı. Dünya’da ki bu gelişmeler her zaman olduğu gibi ülkemiz de genç yansıdı ve bir anda ülkede dijital para birimlerini konuşur hale geldik.
Bitcoin, herhangi bir ülkeye,bankaya veya resmi kuruluşlara vs. ait olmayan, kendi içerisinde finansal bir değeri olan dijital bir para birimidir. Başka bir değiş ile elektronik para birimi.
Bitcoin, hiçbir kuruma bağlı olmadığı için bu sanal para biriminin kaynak kodlarına herkes ulaşabilir, görebilir. Açık kaynak kodlu bir dijital yazılımdır bitcoin. Daha net anlamanız açısından şu video işinizi görecektir.
Bitcoin elde etmek oldukça basit. Bitcoin üretmek için mining yapmanız gerekiyor, Türkçe olarak bitcoin madenciliği yapmanız gerekiyor. Bu madenciliği yapabilmek için kişisel bilgisayarınızın yani kullandığınız bilgisayarınızın özellikleri yetmeyecektir, çünkü oldukça performans isteyen bir yöntemdir. Bundan dolayı bitcoin üretebilmek için özel olarak tasarlanmış sanal sunucular kullanabilirsiniz.
Dünya’nın dört bir tarafında bu işlem için özel bitcoin sunucuları ya da bir başka değiş işle bitcoin tarlaları oluşturulmuştur, bunlardan birini satın alarak bitcoin madenciliği yapmaya başlayabilirsiniz.Yok ben sanal sunucu vs alamam diyorsanız, kişisel bilgisayarınızda madencilik yapabilmek için iyi bir ekran kartına ve güçlü bir cpu işlemcisine sahip olmanız gerekiyor. Bu madencilik işi bitcoin türevlerine göre değişim göstermektedir.
Bitcoin’nin bir açık kaynak yazılımı olduğunu söylemiştim. Yani, isteyen herkes bitcoin yazılım kodlarına ulaşabilir ve bitcoine benzer kripto paralar üretebilir. İşte bitcoin türevleri konusuda burada başlıyor. Büyüyen bir dijital para birimi olan bitcoin’e benzer ama tam olarak bitcoin eş değerlere sahip olmayan alt dijital para birimleridir.
İnternette her gördüğünüz bitcoin sitesine güvenmeyin, bunlar bitcoin açık kaynak kodları yapılmış bir süre size kazanç getirirken bir süre sonra çöküş yaşamanızı sağlayan ve hatta dolandırılmanızı bile sağlayabilecek türden para birimleridir. Şimdiye kadar yüzlerce bitcoin türevi ortaya çıktı ancak bunlardan bir çoğu bitcoin temelinde olan şifreleme algoritmasını tam olarak yansıtamadıkları için kısa sürede yükselip sonra yok oldular. Şuan ciddi kullanıcısı olan ve halen kazandırmaya devam eden bitcoin türevleri yok değil. Bunlar; Ethereum, Rpples, Stellar, Litecoin gibi önemli sanal para birimlerini örnek gösterebiliriz.
Peki bu bitcoinlerin bize ne gibi avantajları var. Bitcoinin avantajları nelerdir ?
Yazı Bağlantısını Kopyala & Paylaş
Bir Cevap Yaz