Yaklaşık sekiz aydır kişisel blog sitemde CDN kullanıyorum. CDN’nin gerçekten de bir fark yaratıp yaratmayacağını test etmek istedim. Gerçekten de bahsedildiği gibi sitenin kaynaklarını daha verimli kullanmamızı mı sağlıyor? sitenin açılış hızına ne gibi bir etkisi var? ve SEO açısından ne gibi etkileri olacak? bunları öğrenebilmek için kullanmaya başladım ve bu sekiz aylık süreç içerisinde edindiğim tecrübeleri sizlere aktarmak istedim.
Daha önce CDN (Content Delivery Network) hakkında bilgisi olmayanlar için cdn nedir? adlı blog yazımı okumalarını tavsiye ederim.
Bunun birkaç sebebini yazımın başında bahsettiğim. İlk başlarda CDN’nin farkını anlamak, test etmek için kullanıyordum ancak CDN’yi kullanmadığım süre ile kullandığım süreleri kıyasladığım zaman çok büyük farklı gözle görür hale geldim.
Benim gibi çok fazla sunucu kapasitesine ihtiyaç duymayan ortalama bir kullanıcı kitlesine hitap eden siteler çok fazla maddiyat harcamak istemezler. Çok yüksek kapasiteye sahip sunucularda barındırmam gerekmediği için oldukça düşük kapasiteli, benim için yeterli düzeyde özelliklere sahip bir hosting paketinde barındırıyorum kişisel blog sayfamı ancak CDN kullanmadan önce aylık trafik kullanımım oldukça fazla idi. Ortalama bir ay da 25 GB trafik genişliği tüketen bir siteydi. Bunun en büyük nedeni yazılarımda kullandığım görseller idi. Görselliğe çok önem veriyorum, çünkü zaten içerik bakımından belli bir kitleye hitap ediyorum, görsellik olmaz ise bu kitlenin dikkatini hiç çekemem.
Bu yüzden yazılarımda olabildiğince görsel kullanıyorum. Bu da haliyle sunucumun trafiğini olumsuz etkiliyor. Her internet sitesinde olduğu gibi benim blog sitemde anlık olarak bazı dönemlerde kullanıcı sayısında artışlar oluyor, bu artış sunucu kapasitesinin de daha fazla kullanılması anlamına geliyor. Sunucum siteden gelen bu istekleri karşılamak için CPU adını verdiğimiz işlemciye ekstra bir yük bindirerek sitemin performansını düşürmeye başlıyor. Hepinizin bildiği durum oluşuyor, sitenin yavaş açılmasına sebep oluyordu.
Bu problemin önüne geçebilmek için, sunucumun özelliklerinde tasarruf etmek ve sunucumun üstüne binen bu ekstra yükü en aza indirgemek için öncelikli olarak kişisel blog sayfamda kullandığım görselleri CDN üzerinden servis etmeye başladım. Bunun için WP Fastest Cache eklentisinin sunduğu CDN özelliğini kullanarak gerçekleştirdim. WordPress tabanlı siteler için geçerli bu anlattıklarım, başka yazılımlarda farklı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Resimleri WordPress‘in kullanıcıları için ücretsiz olarak sunduğu CDN servisini kullanmaya başladım. Ücretsiz olarak sunulan bu hizmeti kullanarak sitemde bulunan görselleri sunucum üzerinden değilde CDN üzerinden sunmaya başladım.Bu sitemin barındığı sunucun trafik kullanım oranını ciddi bir derecede düşürdü. Artık aylık olarak önceden 25 GB+ trafik kullanımı yapan sitem 3 ile 5 GB arasında trafik kullanmaya başladı.
Resimlerim, JavaScript dosyalarım, CSS dosyalarım gibi çok fazla değişikliğe uğramayan, statik dosyalarımı CDN üzerinden sunmaya başladım. WordPress’in sunduğu ücretsiz bu cdn hizmeti herkes tarafından kullanıldığı için sadece resimler için kullanmayı uygun gördüm. Diğer dosyalarım için ise yine ücretsiz olarak hizmet sağlayan birden fazla CDN servisi kullanarak sunmaya başladım.
Şuan iki farklı CDN servisini kullanıyorum bunları cdn.huseyinkorbalta.com ve cdn2.huseyinkorbalta.com olarak iki farklı alt alan adım ile servis ediyorum. İki farklı CDN servisini de birbirleriyle senkron çalışması için API uygulayıp, birisinde yavaşlama, kopma olması durumunda diğeri devreye girmekte böylelikle sitemin içeriklerinin yüklenmeme gibi bir durumu ortada kaldırdım.
Madde madde bunları sıralayacak olursam;
Maddi anlamda bana zararı olacak gibi. Şuana kadar ücretsiz olarak kullandığım bu servisler aslında ücretli. Yani, birçok yazılımda olduğu gibi belli bir deneme süresi veriyorlar size o deneme süresinden sonra belli bir miktar ücret ödeyerek CDN hizmetinden yararlanmaya devam ediyorsunuz. Bu ödenecek ücretler çok düşük fiyatlar değiller ne yazık ki $45 dolar civarında en düşüğü. Ancak, bu durum sizi korkutmasın. Benim sitem CDN olmadan da sağlıklı bir şekilde çalışabilir lakin bir e-ticaret sitesi gibi binlerce insanın alış-veriş yaptığı bir İnternet sitesine sahipseniz sitenizin yavaş çalışmasına, trafik sorunu yaşamasını istemezsiniz çünkü bu tarz sorunlar müşteri kaybına yol açabilir. 1 dakika geç açılsa siteniz onlarca müşterinizin başka yerler, muhtemel rakiplerinize gitmesine neden olacaktır.
Eğer,İnternet siteniz çok fazla kullanıcı trafiği alıyorsa, sunucu masraflarını en aza indirgemek istiyorsanız CDN kullanmanız gerekiyor. Ücretli veya ücretsiz fark etmez mutlaka CDN kullanmanız sizin açınızda faydalı olacaktır.
Yazı Bağlantısını Kopyala & Paylaş
Bir Cevap Yaz