Google uzun bir süredir Google Analytics servisi üzerinde çalışmalar yapıyor ve bu çalışmalar doğrultusunda ilk önce Google Analytics’in tasarımı yenilenmiş ve bu yenilenme ile birlikte daha modern, anlaşılır ve kolay kullanılabilir bir arayüze sahip olmuş oldu.Tasarım güncellemesi ardından bir çok yeni özellik getirmiş ve özelliklerin bir kısmını halen beta olarak sunmuş/sunmaya devam ediyor. Son yaptığı yenilik ise İnternet sitelerinden veri alabilmek için kullandığı izleme kodunu güncellemesi. Bu izleme kodunda yaptığı güncellemeler ile detaylar yazımın devamında bulunmaktadır.
Hiç şüphesiz ki İnternet sitesi sahiplerinin en çok tercih ettiği veri izleme servisi Google Analytics servisidir. İnternet sitesi sahipleri neden bir veri izleme servisi aracı kullanıyorlar ? Bunun sebebi oldukça basit İnternet sitelerini kullanıcılarının istek ve arzularına göre şekillendirmek ve geliştirmek için kullanılıyor.Örneğin bir e-ticaret sitesi sahibisiniz ve satış yaptığınızda hangi şehrin daha çok alışveriş yaptığını görmek istemiz misiniz ? ya da e-ticaret sitenize gelen ziyaretçilerin hangi anahtar kelimeleri kullanarak, ne tür aramalar yaparak sitenize eriştiğini bilmek istemez misiniz ? bu soruya cevabınız evet ise İnternet sitesi sahiplerinin neden Google Analytics servisini kullandığını öğrenmiş oldunuz.
Google, uzun süredir Tag Manager özelliğini Türkçesi Etiket Yöneticisini belli bir süre Adwords kullanıcılarına yönelik kullanıyordu. Yani, reklam verenler için daha iyi veri analizi sunabilmek adına kullanıyordu. Şöyle düşünmüşler biz bu hizmeti neden herkese ve hatta İnternet sitesi sahiplerine sunmayalım ? Böylelikle Google Tag Manager hizmeti herkes için ücretsiz olarak kullanmaya sundu.
Ayrı bir hizmet olarak kullanılabilen etiket yöneticisi hizmeti, Google Analytics ile birleştirilerek daha etkin ve de doğru bir kullanım alanı oluşturulmuş oldu. Google Analytics ‘de etiket yöneticisinin ismi GTAG olarak geçiyor ve kendisine has bir javascript dosyası bulunuyor gtag.js adında.
Gtag, Global Site Etiketi adı altında kullanıma sunuldu. Böylelikle daha doğru ve tabirim caizse nokta atışı ile veri analizi yapabilir ve pazarlama stratejinizi buna göre belirleyebilirsiniz. Bunun içinde ekstra bir ücret ödemenize gerek bile yok.
İnternet sitenizde daha önce Google Analytics kullandıysanız eğer ve güncelleme yapmadıysanız eğer eski sürüm izleme kodunu kullanıyorsunuz demektir. Ve Google’nin getirdiği bu yeni özellik sitenizde bulunmuyor ve verilerinizi doğru olarak analiz edemiyorsunuzdur.
HTML5 teknolojisinin geliştirilmesi ile birlikte gelen bir özellik olan async özelliği sayfanızda bulunan javascript (js) dosyalarınızı sitenizin diğer dosyaları yüklendikten sonra yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede javascript dosyalarınızın diğer dosyalar ile asenkron çalıştırarak sayfa yüklenme hızınızı arttırabilirsiniz.
Vakit kaybetmeden İnternet sitenizde ki eski analitik kodunu yenisi ile güncellemeyi unutmayın. Google bu değişikliği duyurmuştu ancak gördüğüm kadarıyla bir çok İnternet sitesi halen eski kodu kullanmakta.
Yazı Bağlantısını Kopyala & Paylaş
Bir Cevap Yaz