Merhaba,
Daha önce ki yazım olan Temel HTML 5 Etiketleri adlı yazımda sizlere HTML 5‘in temel yapısını, olmazsa olmazlarını anlattım ve HTML ile ilgili temel bilgilere yer verdim. Bu yazımda ise daha önce yazdığım yazı içerisinde açıklamaya fırsat bulamadığım Meta Etiketler hakkında bilgi vermeye çalışacağım.Gerçekte bütün meta etiketlerini bir yazıda kapsamak imkansız denilebilir. Gerçi imkansız diye birşey olmaz, ama sanırım kimse sonuna kadar yazıyı okumaz herhalde.
Meta etiketleri, standart HTML etiketlerine benzerler. Fakat en büyük farkları Meta etiketlerinin <HEAD> </HEAD> etiketleri arasına konulmasıdır. Meta etiketlerinde websiteniz hakkında ziyaretçilerin göremediği fakat tarayıcı programlarla arama motorlarının gördüğü bilgiler vardır.
Meta etiketler genelikle arama motorları ve web tarayıcıları için kullanılmaktadır. Aşağıda bir HTML sayfası oluştururken en sık kullanılan meta etiketleri yazdım ve ne anlama geldiklerini açıklamaya çalıştım.
Arama motorlarına ve web tarayıcılarına siteniz hakkında bilgi verdiğiniz ve en çok kullanılan meta etiketlerden birisidir. Sitenizin içeriğinin ne olduğu ile ilgili hem arama motorlarını hem de sitenizi arama motorlarında arayıp gelen kullanıcılarınıza bildirmek için kullandığım etiketlerden biridir.
Örneğin aşağıda benim blogumun google arama sonuçlarında ki örnek sayfalarını görüyorsunuz. Kırmızı çerçeve içerisine aldığım kısımları yukarıda bahsettiğim meta description etiketiyle oluşturulmaktadır.
Bu etiket ile sayfalarınız ve yazılarınız hakkında bilgi vermiş oluyorsunuz. Sitenize girmek isteyen kullanıcılar için ön bilgi vermiş oluyorsunuz. Kullanım şekli aşağıda ki gibidir. Bu meta etiketin content=”..” kısmına yazacağınız açıklama en fazla 160 karakter olmalıdır. 160 karakterden fazlası spam olarak algılanmakta ve 160 karakterden fazlası dikkate alınmamaktadır. Az ve öz açıklama girmeniz site dışı seo’nuz için en doğrusu olacaktır.
<meta name="description" content="Web tasarım, geliştirme ve teknoloji üzerine yazıların bulunduğu kişisel blog sayfasıdır."/>
Bu etiket son zamanlarda kullanılması tavsiye edilmeyen bir etikettir. Günümüze kadar kullanılmış ancak son dönemlerde manipule edilmesinden dolayı başta Google olmak üzere birçok arama motoru tarafından kullanılmaması, kullanılıyorsa bile dikkate alınmaması yönünde arama botlarında güncelleme yaptılar. Yani, bu meta etiket sitenizin anahtar kelimelerini arama motorlarına bildirmenizi sağlayan ve sitenizi bu etiketleri dikkate alarak belirlediğiniz kelimelerde öne çıkartan etiket idi.
Seo kriteri olarak artık değerlendirilmiyor ama kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Sadece arama motorlarının gözünde artık bir değeri olmayan etiketlerden bir tanesidir.
Kullanım şekli aşağıda ki gibidir. Bu etikette yazdığınız her bir kelimeden sonra virgül koymanız gerekmektedir ve açıklama (description) etiketinde olduğu gibi 160 karakteri geçmeyecek şekilde girilmesi site dışı seo’nuz için en doğrusu olacaktır.
<meta name="keywords" content="huseyin,korbalta,kişisel,blog,anahtar,kelime,etiketi" />
Bu etiket sayfamızın hangi dilde kodlandığını belirtmemizi sağlayan ve genelikle web tarayıcıları için kullanılan önemli etiketlerimizden birisidir. Türkçe içerikli web sitelerinde bu etiket genelikle aşağıda ki gibi kullanılmaktadır.
<meta charset="UTF-8">
UTF-8 bir kodlama dilidir. Sitenizin latin alfabesiyle kodlandığını belirtir ve tarayıcılar buna göre sayfanızı okur,analiz eder. Bu etiketin olmadığı bir Türkçe sayfada Türkçe harfleri kullanamazsınız bozuk çıkar. Örneğin: ç,ş,ı,ğ vb harfleri düzgün okunabilmesi için bu etiket kullanılmaktadır. Özel kodlamalarda bu karakter seti değiştirilebiliyor ancak en sık kullanılan kullanımı bu şekildedir. Bu etiketi kullanmasam ne olur diyenler için cevabı aşağıda ki resimdedir 🙂
Şuan kullanılan birçok tarayıcıda artık bu sorun bulunmuyor. Sayfayı otomatik olarak türkçe karakterlere uygun hale getiriyorlar ancak örneğin php dosyalarında html kullanırken bu etiketi muhakkak eklememiz gerekiyor. Yukarıda ki resim gösterildiği gibi bir sayfa istemiyorsanız bu etiketi kullanın.
Bu etiketin kullanım amacı şundan kaynaklanmaktadır. Örneğin benim bloguma https://huseyinkorbalta.com yazdığınızda da anasayfama ulaşıyorsunuz https://huseyinkorbalta.com/index.php yazdığınızda da anasayfama ulaşıyorsunuz. Bu iki sayfa eğer cannocial etiketi kullanmasam google tarafından birisi spam içerik ya da kopya sayfa olarak algılanıp sitemin sıralamasını çok kötü etkileyecektir.
Cannocial etiketi benzer sayfalarımızı arama motorlarınca kopya sayfa ya da yazı olarak algılanmamasını sağlar böylelikle birbirine benzer fakat içerikleri biraz farklı olan sayfalarımız bu meta etiket sayesinde arama motorlarınca kopya içerik laftası yemeyecektir. Kullanım şekli aşağıda ki gibidir. Diğer meta etiketlerden farklı olarak rel yapısını kullanmaktadır, diğer meta etiketlerden onu ayıran en önemli özelliği budur.
<link rel="canonical" href="https://huseyinkorbalta.com/"/>
Bu etiketin kullanım amacı ise sayfamızın hangi dilde yayın yaptığını ve ne dilde içerik barındırdığını hem arama motorlarına hem de kullanıcının kullandığı web tarayıcılarına bildirmemiz sağlayan önemli etiketlerden bir tanesidir. Sitemiz tek bir dilde yayın yapıyorsa kullanacağımız meta etiket bu etikettir. Örneğin benim blogum Türkçe dilinde ve Türkçe içerikler yayınlamaktadır, tek bir dilde yayın yaptığım için kullanacağım meta etiket aşağıda ki gibidir.
<meta name="language" content="tr-TR"/>
content bölümünde ilk başta yer alan tr ibaresi sayfamın Türkçe Dilinde yayın yaptığını belirtir. TR ibaresi ise sitemin Türkiye’de yayın yaptığını belirtir. Bunun ne faydası var? Arama motorları kullanıcılarının arama sonuçlarına cevap verirken bağlantı sağlanılan lokasyona bakarak arama sonuçlarını sizlere sunar. Eğer Türkiye’den arama yapan bir kullanıcı sizin sitenizle alakalı birşeyler arıyorsa bu etiket sayesinde arama motorları rahatlıkla sizi bulacak ve hemen kullanıcıya sizin sitenizi gösterecektir. Böylelikle sizin hedeflediğiniz kitleyi kolaylıkla bulabilir ve onlara ulaşabilirsiniz.
Çok fazla meta etiket mevcut arkadaşlar hepsini tek bir yazıda toplamak olmaz bu yazımı parçalara ayırarak yayınlamaya devam edeceğim. Bir sonra ki yazımda görüşmek dileği ile kolay gelsin.
Bu yazı size faydalı olduysa düşüncelerinizi yorum atarak iletin lütfen 🙂
Yazı Bağlantısını Kopyala & Paylaş
Bu yazıya şimdiye kadar 1 Yorum yapılmıştır.
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler
Bir Cevap Yaz