Merhabalar,
Daha önce VestaCP + Nginx kurulumunu anlatmıştım, o yazımda nginx direkt web server işlemcisi olarak kullanmıştık yani apache olmadan kurulumunu yapmıştık. Bu yazımda ise yine nginx kuracağız fakat apache ile birlikte çalışacak ve nginx web server işlemcisi apache’nin önünde çalışan bir proxy işlemcisi olarak çalışacak. Bu işleme reverse proxy olarak adlandırılmaktadır. Bu yazımda ise VestaCP + Nginx (Reverse Proxy) Kurulumu göstereceğim.
[accordion] [accordion-group title=”Reverse Proxy Nedir ?”]Reverse Proxy, türkçe anlamıyla Ters Vekil Sunucu, ana sunucunun önünde çalışan ve gelen istekleri cacheleme (önbellekleme) yaparak, bellirlenen filtrelerden geçirdikten sonra gelen istekleri ana sunucuya gönderen bir ara vekil sunucusudur.[/accordion-group] [accordion-group title=”VestaCP Nedir ?”]VestaCP, linux tabanlı sanal web sunucularını yönetmek için kullanılan ücretsiz ve Türkçe bir sunucu kontrol panelidir. Web sitelerinizi sanal sunucularınızda rahatlıkla yönetebilmeniz için basit arayüze sahip kontrol panelidir.[/accordion-group] [accordion-group title=”Nginx ve Apache Nedir ?”]Nginx Nedir ?
Nginx ; yüksek eş zamanlı çalışma kabiliyeti, yüksek performans ve düşük hafıza kullanımına odaklanılarak tasarlanmış bir web sunucusudur. Aynı zamanda ters vekil sunucusu, yük dengeleyici ve HTTP ön belleği olarak da kullanılabilir.
2002 yılında Igor Sysoev tarafından yazılmış olan Nginx Unix, Linux, BSD türevleri, Mac OS X, Solaris, AIX, HP-UX ve Microsoft Windows işletim sistemleri üzerinde çalışabilir. BSD-like lisansı ile yayımlanan Nginx bir özgür ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır.
Netcraft’ın Nisan 2015 Web Sunucusu Anketi’ne göre Nginx, internet üzerindeki tüm “aktif “siteler arasında en yaygın ikinci Web sunucusudur.
Apache Nedir ?
Apache, açık kaynak kodlu ve özgür bir Web sunucu programıdır. Apache Yazılım Vakfı tarafından geliştirilmektedir.
Unix, GNU, FreeBSD, Linux, Solaris, Novell NetWare, Mac OS X, Microsoft Windows, OS/2, TPF ve eComStation işletim sistemleri üzerinde çalışabilir. Genelde her ay yenilenerek yeni sürümleri dağıtılmaktadır. World Wide Web’in genişlemesinde ve yayılmasında anahtar rol oynamıştır. Nisan 1996’dan bugüne Apache İnternet’teki en yaygın Web sunucusu olmuştur. Haziran 2008 itibarıyla Netcraft ‘ın 172,338,726 Web sitesinden bilgi toplayarak yaptığı araştırmaya göre İnternet’teki sitelerin yüzde %49.12’si Apache kullanmaktadır ki bu değere de Kasım 2005’teki %70 civarındaki tarihi tepe noktasından aşağı inerek gelinmiştir.
[/accordion-group] [/accordion]Ben kurulum işlemlerini Centos 6 x64 bit işletim sistemi kurulu bir linux vps sunucu üzerinde gerçekleştireceğim. İşlemi gerçekleştirdiğim sunucunun detay özellikleri aşağıda ki gibidir.
Test yapılan VPS Sunucu Özellikleri:
Gerekli programları indirip,kurduysanız eğer kurulum adımlarına geçiş yapabiliriz. Eğer PuTTy programının kullanımını bilmiyorsanız lütfen internette araştırma yaparak öğrenin ondan sonra kurulum adımlarına geçiş yapın.
İlk önce Centos 6 x64 işletim sistemini güncellemelerini yüklememiz gerekiyor. Eğer eksik centos dosyaları var ise kurulumda ya da daha sonra ki zamanlarda bize sıkıntı yaratmaması için centos’u güncelliyoruz.
PuTTY ile sunucumuza bağlandıktan sonra, konsol ekranına aşağıda ki komutu giriyoruz.
[syntax type=”html”]yum –y update[/syntax]Bu komutu girip, enter tuşuna bastığımızda Centos sunucumuzun eksik ya da eski dosyaları güncellenmeye başlayacaktır. Ortalama 3-5 dakika arasında sürmektedir. Bittiğinde Complete yazısı gelecektir siyah ekrana o yazı geldikten sonra aşağıda ki komutu uyguluyoruz.
[syntax type=”html”]reboot[/syntax]Bu işlemi yaptıktan sonra putty programından çıkış yapın, 4-5 dakika bekledikten sonra tekrar vps sunucunuza putty ile bağlantınızı yapın ve ikinci adıma geçiş yapın.
Bu adımda artık VestaCP + Nginx (Reverse Proxy) Kurulumu nu yapacağız. İlk önce VestaCP + Nginx için gerekli olan kurulum dosyalarını vestacp’nin resmi sayfasından sunucumuza indirelim. Konsol ekranından aşağıda ki komutu girmeniz yeterlidir.
[syntax type=”html”]curl -O http://vestacp.com/pub/vst-install.sh[/syntax]Yukarıda ki komutu uyguladıktan sonra işlem hemen bitecektir. Daha sonra aşağıda ki komutu uygulayacaksınız, komutu uygulamadan önce lütfen aşağıda ki bilgileri kendinize göre düzenleyin.
Komutta düzenlemeniz gereken yerler:
Çalıştırmanız gereken komut:
[syntax type=”html”]bash vst-install.sh –nginx yes –apache yes –phpfpm no –vsftpd yes –proftpd no –exim yes –dovecot yes –spamassassin yes –clamav yes –named yes –iptables yes –fail2ban yes –mysql yes –postgresql no –remi yes –quota yes –hostname sunucu.siteadresiniz.com –email [email protected] –password sizinsifreniz[/syntax] [label style=”red”]Önemli:[/label] Yukarıda ki komutu çalıştırmadan önce lütfen düzenlenmesi gereken kısımları kendi sitenize göre düzenleyiniz.Yukarıda ki komutu kendinize göre düzenlediyseniz komutu konsol ekranına girip, enter tuşuna basınız. Daha sonra size sunucunuza kurulacak yazılımların listesi gelecektir aşağıda ki gibi.
Bu kısımda kurulacak yazılımlara bakıyoruz ve eksik birşey yok ise konsol ekranında y komutunu girip, enter tuşuna basıp VestaCP + Nginx (Reverse Proxy) Kurulumu nu başlatıyoruz.
Bu işlem sunucunuzun durumuna bağlı olarak ortalama 5-10 dakika sürecektir. Kurulum işlemi bittikten sonra size VestaCP yönetim paneli bilgileriniz verilecektir. VestaCP’ye giriş bilgileriniz aşağıda ki gibi olacaktır.
Admin paneli url: https://İP.ADRESİNİZ:8083
Kullanıcı adınız: admin
Şifreniz: Üst kısımda girdiğiniz komutta belirttiğiniz şifredir.
VestaCP + Nginx (Reverse Proxy) Kurulumu, bu şekilde tamamlanmış oldu. Bir sonra ki yazımda yapılması gereken ayarları anlatacağım. Kolay gelsin, iyi çalışmalar.
Yazı Bağlantısını Kopyala & Paylaş
Bir Cevap Yaz