Yaklaşık birkaç gün önce WordPress’in yeni sürümü olan 5.0 sürümü yayınlandı ve beraberinde birçok yeniliği getirdi. WordPress önemli sürüm güncellemelerin de önemli kişilerin isimlerini vererek yayınlamaktadır. Bu sürümün ismi de Jazz sanatçısı Bebo Valdés‘den aldı. Bu sayede WordPress 5.0 sürümünün ismi “Bebo” oldu.
WordPress, 4.9 sürümünden itibaren yeni bir görsel yazı editörünü klasik editörün yerine getirileceğini açıklamıştı. 5.0 sürümü ile birlikte artık bu yeni editörümüz olan Guttenberg editörü varsayılan olarak WordPress’e entegre edildi. Bir önce ki sürümler de bu editörü biz eklenti yardımı ile kullanabiliyorduk, şimdi artık varsayılan olarak WordPress’te. Editör ile detaylı bilgi almak için WordPress Guttenberg Editörü adlı blog yazımı okuyabilirsiniz.
WordPress 5.0 sürümü ile gelen bu yeni yazı editörü ile block tabanlı yazılar oluşturabilir, yazılarınızda özgürce düzenlemeler yapabilirsiniz. Eski klasik editörde yapmak istediğimiz bir çok işlem için ekstra bir eklenti kurarak yapıyorduk, ancak bu yeni görsel editörde ekstra bir eklentiye ihtiyaç duymadan bir çok işlemi yerine getirebiliyoruz. Oldukça zengin bir özellik kütüphanesine sahip olan Guttenberg editörüne alışmak eski kullanıcılar için biraz zor olabilir ancak alıştıktan sonra seveceğinizden eminim.
Guttenberg editörünün getirilmesiyle beraber, bu yeni editörün sadece bir yazı editörü olmadığını göstermek adına tasarlanan yeni varsayılan tema olan Yirmi Ondokuz‘a yakından bakalım.
Yirmi Ondokuz, varsayılan olarak WordPress 5.0’da bulunan bloklar için özel stiller içerir. Bu, tema boyunca düzenleyici stillerini kapsamlı bir şekilde kullanılmasını sağlar. Bu şekilde içerik düzenleyicinizde yarattığınız şey, sitenizin ön yüzünde gördüğünüz şeydir.
Yirmi Ondokuz, teması sade,basit ve kullanışlı olması için tasarlandı. O kadar sade bir arayüze sahip ki hemen hemen her türlü kullanım durumları için tasarlanabilir durumda. İster bir magazin blogu yayınlıyor, ister kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olsun, Yirmi Ondokuz ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar esnek bir yapıya sahip.
Yeni varsayılan tema, yeni varsayılan görsel editör bunlar tamam da başka ne gibi değişiklikler oldu. Asıl önemli olan arkaplan da neler olduğu. İşte geliştiricileri daha da yakından ilgilendiren yenilikliker.
Yeni sürümde yeni bir block tabanlı bir görsel düzenleyici getirildi. Bu görsel düzenleyici hemen her noktaya erişmenize, düzenlemenize ve yeniden konumlandırmanızı sağlayan çok fonksiyonel bir editör. Bundan dolayı bazı güvenlik zaafiyetleri oluşturabilmekte.
Bunun önüne geçebilmek adına bu sürümde bir takım güvenlik önlemleri alındı.Bunlar; kullanıcı yazı editöründe veya görsel editörde düzenleme yaparken kapatmayı unuttuğu bir html, js vb kodların başlangıç bitiş noktalarını tespit edip, kapatılmamış kod satırları var ise bunları kapattıp, kontrol ettikten sonra yayınlanması sağlandı.
Müşterileriniz için sezgisel kontrollerle kolayca blok oluşturacak geniş bir API ve arayüz bileşenleri koleksiyonundan yararlanın. Bu bileşenlerin kullanılması sadece geliştirme çalışmalarını hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda tüm kullanıcılara daha tutarlı, kullanılabilir ve erişilebilir bir arayüz sağlar.
İş kullanıcı ihtiyaçlarının çözümlenmesine geldiğinde yeni blok yaklaşımı araştırma ve yaratıcılık anlamında yeni yollar açıyor. Tekilleştirilmiş blok ekleme akışı, her türlü içerik için iş ortaklarınız ve müşterilerinizin istedikleri blokları kolayca bulmalarını ve kullanmalarını sağlar. Geliştiriciler vizyonlarını ve zengin düzenleme deneyimine odaklanıp, zor API’lar ile uğraşmak zorunda kalmaz.
WordPressin yeni görsel editörüne alışmak birçoğu için zor olabilir, WordPress geliştiricileri bunun farkında olarak klasik editörü rafa kaldırmak yerine kullanıcıların kullanması için eklenti olarak WordPress’e eklenebilir hale getirmişler. 2021 yılına kadar da eski klasik editöre destek ve geliştirmeler yapılmaya devam edecek. Ama ondan sonrası, Guttenberg.
Son olarak bu sürüm beni oldukça tatmin etti diyebilirim, yeni görsel editör varsayılan olarak gelmesine çok sevindim ve gözle görülür bir şekilde kullanım deneyimi artırılmış. Daha önce bu kadar kolay ve rahat kullanamıyordum, şuan tam istediğim gibi olmuş. Herkese iyi bloglamalar 🙂
Sitenizi bu sürüme güncellemeden önce mutlaka veritabanı ve ftp yedeğinizi almayı unutmayınız!
Yazı Bağlantısını Kopyala & Paylaş
Bir Cevap Yaz