WordPress‘in yeni görsel editörü olan Guttenberg’i yaklaşık 2 haftadır kullanmaya çalışıyorum, bakın kullanıyorum demiyorum kullanmaya çalışıyorum. Bu yazımda 2 haftalık WordPress’in yeni editörü olan Guttenberg ile yaşadığım deneyimi aktaracağım.
Bilmenizde fayda var; Guttenberg önümüzde ki günlerde eski editörün yerini alacak ve WordPress’in kalıcı editörü haline gelecek.
Eski editörü sevenler; Telaş yapmayın, eski editör eklenti olarak WordPress’in eklenti kütüphanesinde bulunacak, oradan eklenti halinde kurarak eski eklentiyi kullanmaya devam edebilirsiniz. Gelelim asıl konumuza yeni görsel editör Guttenberg.
Öncelikle Guttenberg isminin nereden geldiğini kısaca özetleyeyim isterseniz. Avrupa’da 1447 yılında hareketli parçalar ile yazı baskısını başlatan ve bundan dolayı modern matbaacılığın babası olarak nitelendirilen Johannes Guttenberg‘in ismi bu yeni görsel editörüne verildi.
Guttenberg, yaptığı bu devrim niteliğinde yenilik ile matbaa dönemini daha da ilerletmiş ve daha ucuza daha çok kitap basılabilmesini sağlamıştır bunun neticesinde de Avrupa’da kitap okuma oranları artmaya başlamıştır. Sadece kitap okuma oranın artmasına ön ayak olmamış; birçok bilimsel çalışmanın da gelişmesine, bilimsel bilgilerin çok daha geniş kitlelere yayılmasını sağlamıştır.
İşte 1447 yılında Johannes Guttenberg’in getirdiği bu devrim niteliğinde ki yeniliğin aynısını 2018 yılında WordPress’de yapmak istediği için yeni yazı editörünün adı Guttenberg olarak belirlendi. Böylelikle internet dünyasının yeni matbaası olacak WordPress (bi’ bakıma…)
Eski editör ile yeni editör arasında oldukça fazla fark var diyebilirim. Uzun yıllardır WordPress’in klasik editörünü aşina olan biz blog yazarları bu yeni editöre ısınmamız biraz zor oldu ancak ısındıktan sonra da diğer editör neymiş dedik diyebiliriz. Madde madde sıralayacak olursak;
Maddeleri daha da uzatabilirim aslında, ilk başta bu editöre pek sıcak bakmadım ancak bir deneyim nasıl diye çünkü ileride klasik editörün yerini alacak bu yüzden alışmak gerek diye düşünerek editörü kullanmaya başladım ve oldukça sevdim.
Bu editör sizi resmen özgür kılıyor!
Sürükle bırak yöntemini birçok yerde artık alıştık ancak blok halinde sürükle bırak yöntemi? Ciddi misin WordPress? bu nece güzel bir şeydir, komple bir paragrafı tek tıkla istediğim bir yere taşıyabiliyorum ve bunu saniyeler içerisinde yapabiliyorum. Yazı içerisinde kullandığınız her şey bir blok olarak kullanılıyor ve her blok için farklı özellikler, renkler ve amaçlar için kullanabiliyorsunuz hemde hiç ekstra bir eklenti kullanmadan.
Bloklar halinde yazı editöründe her şey sizin istediğiniz gibi tasarlanıyor. Nereye ne koymak ve nasıl konumlandırmak istiyorsanız bunu bu editörde kolaylıkla yapabiliyorsunuz. Özellikle bir blokların özelleştirmesi kısmı, arkaplanına renk vermek, düzenlemek, daha farklı özellikler tanımlamak sizi yazı yazarken inanılmaz özgür kılıyor.
Yeni editöre alışmak biraz zor evet bunu herkes kabul ediyor ancak alışmanız en fazla bir blog yazısına bakıyor. Açın sitenizi, tıklayın yeni yazı ekle’ye ve yazmaya başlayın, yazıyı yazdıkça eski editörde neymiş diyeceksiniz, bundan emin olabilirsiniz.
Son olarak gelecek günlerde WordPress Guttenberg editörü kalıcı olarak WordPress’de yerini alacak. Blog yazarlarına tavsiyem ön yargınızı kırın ve bu yeni editörü deneyin, pişman olmayacaksınız.
Yazı Bağlantısını Kopyala & Paylaş
Bir Cevap Yaz