Sitelerimizin hızlı açılması için optimizasyon yaparken sayfa yüklenme süresine büyük bir rol olan görsellerin optimize edilmesinin çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu blog yazımda Google tarafından geliştirilen yeni bir resim formatı olan WebP formatını WordPress sitenize nasıl kolayca entegre edebileceğinize dair alternatif bir yöntemi sizinle paylaşmak istiyorum. WebP formatını kullanan internet sitesi sahipleri görsellerinin %70’in üzerinde dosya boyutunda küçülme görmüşlerdir.
WebP kelimesine aşina değilseniz sizin için hakkında ufak bir bilgi vereyim. Google wep performans ekibi tarafından geliştirilen bir görsel dosyası biçimidir. Yani, jpg,png,gif gibi bir resim dosyası biçimi. İlk olarak 2010 yılında ilan edildi ve iki farklı çeşidi var; kayıplı ve kayıpsız görsel sıkıştırma. Resimler image/webp olarak kullanılan bir MIME türü olarak internet sitesinin sunucusu tarafından istek yollayan kullanıcıya iletilir.
WebP kayıpsız sıkıştırma yöntemi ile PNG formatında ki görselleri %26 daha küçük ve JPG formatında ki görselleri ise %25-34 daha küçük dosya boyutlarına getirmektedir.
Youtube ve eBay gibi şirketler internet sitelerinde görselleri sessizce bu yeni formattan sunmaya çoktan başladılar bile. Aşağıda eBay’den bir görsel paylaşıyorum sizinle ve eBay görsel açıdan dolu dolu bir e-ticaret sitesi olduğunu unutmayın ve webp kullandığı 30 görsellin performansı sitenin hızına ne kadar etki ettiğini rakamlar ile açıklamaya çalışacağım.
Yukarıda ki resimde gördüğünüz resim dosyası eBay’de WebP formatında sunuluyor. Eğer, bu resim WebP formatında sunulmamış olsaydı 30,50 KB’lık bir veri kullanacaktı ancak WebP formatında sunulduğu için %50’e varan bir veri tasarrufu ile resmin dosya boyutu 15 KB düşürülerek sayfa yüklenme hızına etkisi en aza indirilmiş.
Yukarıda ki oran sadece bir görsel için bunu 30-40 ve daha fazla görsel için hesap edin ve WebP sayesinde ne kadar veri tasarrufu sağlandığını düşünebilirsiniz herhalde.
WebP neden bu kadar önemli? httparchive‘nin Ağustos 2016 yılında yapmış olduğu analiz sonucuna göre bir internet sitesinin %64’ünü görsel resimler oluşturuyor ve CSS, HTML, JS gibi diğer dosyalardan daha fazla dosya boyutu ve alan kullanıyor. Bu yüzden site hız optimizasyonu yapar iken görsel optimasyon önem vermek ve resim dosyalarını bu yeni teknoloji WebP formatında sunmak, sitenizin sayfa yüklenme süresini ve sayfa boyutunu önemli ölçüde azaltmanıza yardımcı olacaktır.
İnternet sitenizin sayfa boyutu ne kadar küçük olursa o kadar hızlı açılır, siteniz hızlı açılırsa seo puanınıza önemli bir etki edeceğinden Google sıralamanız yükselecektir. Google tarafından sayfa hızı bir seo etkeni olarak kabul görmektedir. [Detaylı bilgi]
WebP için en önemli nokta tarayıcı desteği. Siz internet sitenizde ki görselleri bu formatta sunuyor olabilirsiniz ancak sitenizi kullanan kullanıcıların, kullandıkları internet tarayıcısı WebP formatını destekliyor mu? Can I use sitesinin verilerine göre Chrome 23+, Opera 39+ , Opera Mini’nin tüm versiyonları, Android Web Browser 4.3+, Mozilla Firefox ve Android için Chrome tarayıcıları WebP formatını desteklemektedir.
Kafanız da bazı soru işaretleri oluştu gibi, kullanıcın tarayıcısı WebP formatını desteklemiyorsa, resimler gözükmeyecek mi? Kafanızın karışmasına gerek yok WebP’nin güzelliği de buradan geliyor, eğer kullanıcının tarayıcısı WebP formatını desteklemiyorsa resimlerinizi JPG/PNG formatında sunmaya, göstermeye devam edebiliyorsunuz.
WordPress’te resim dosyalarınızı WebP formatında sunmanızın üç farklı yolu mevcut. Ya da hiç eklenti kullanmadan CDN servislerini kullanarak özellikle KeyCDN’yi kullanarak eklenti kullanmadan CDN üzerinden resimlerinizi WebP formatında sunabilirsiniz. [ CDN Nedir? En İyi CDN Servisleri ]
Eklenti kullanarak yapmak isteyenler için üç farklı yol;
Bu eklentiyi WordPress’in eklenti kütüphanesinden indirebilir, eklentinin resmi sitesinden eklenti dosyalarını temin edebilir veya WordPress admin yönetim alanından Eklentiler -> Yeni Ekle seçeneklerini kullanarak eklentiyi panelinizden kurabilirsiniz.
Not: Bu eklenti ücretli bir eklentidir ve WebP özelliğini kullanabilmek için Lisans satın almanız gerekmektedir.
Yukarıda ki görselde gördüğünüz şekilde eklenti ayarlarından WebP Files sekmesinden Creation of WebP Files seçeneğine tik koyarak ayarlarınızı kaydedin ve daha sonra otomatik olarak görsellerinizin WebP formatına dönüştürmeye başlayacaktır.
Ayrıca eklentinin Bulk Optimizer özelliğini kullanarak eski resimlerinizi de sıkıştırarak, WebP formatına dönüştürmeyi sağlayabilirsiniz.
Bu eklentiyi WordPress’in eklenti kütüphanesinden indirebilirsiniz. Eklentiyi indirip kurduktan sonra eklenti ayarlarından “Create an additional WebP cached version” ayarını aktif ederek JPG/PNG formatında görsellerinizi WebP formatına dönüştürebilir ve sunabilirsiniz.
Daha önce ki blog yazımda WordPress LiteSpeed Cache Eklenti Ayarlarını nasıl yapacağınızı anlatmıştım. Orada ki adımları takip ederek, eklentinin diğer ayarlarını yapılandırabilirsiniz. Aşağıda ki görseli kullanarakta sitenizde ki görselleri hem sıkıştırabilir hem de WebP formatında sunabilirsiniz.
Ben uzun bir süre WebP formatı kullanmadım son iki aydır kullanıyorum ve JPG, PNG formatları ile WebP formatları arasında büyük bir dosya boyutu farkı hissettim. Tavsiyem hiç vakit kaybetmeden sitenizde görsel dosyalarını WebP formatında sunmaya başlayın!
Yazı Bağlantısını Kopyala & Paylaş
Bu yazıya şimdiye kadar 1 Yorum yapılmıştır.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Bir Cevap Yaz